Кандидатстване за обменна програма Кенеди Лугар (YES – Youth exchange and study)

kl-yesДо 2 ноември 2020 г. български ученици могат да кандидатстват за обменна програма Кенеди Лугар (YES – Youth exchange and study), предоставяща стипендии за едногодишен престой и обучение в Съединените щати. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас и се финансира от държавния департамент на САЩ.

Кандидатстване

Кандидатстването за програмата е напълно безплатно, като желаещите следва да попълнят електронен апликационен формуляр в срок до 2 ноември 2020 г. Формулярът е достъпен на следният адрес (https://ais.americancouncils.org/yes). Комисия ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември-декември 2020 г. Те ще преминат през допълнително интервю и тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и да попълнят по-дълга форма за кандидатстване. Един ученик може да подаде само една електронна кандидатура и  да участва само в едно интервю.

Изисквания към кандидатите

Кандидатите следва да отговарят на следните изисквания:

  • Да са родени между 01 януари 2004 г. и 15 юли 2006 г.
  • Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2020 г.
  • Да имат добър или по-висок успех.
  • Да са изучавали английски език и демонстрират добро владеене.
  • Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза.
  • Да могат да получат международен паспорт.


Участници с увреждания

Програмата предоставя възможност на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидастване са малко по-разширени като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2020 г. и родени между 15 февруари 2003 г. и 15 юли 2006 г. За участниците с увреждане са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

Какво осигурява стипендията?

Стипендията YES покрива всички разходи, свързани с транспорта до и от САЩ, настаняването в приемно семейство и обучението в американско средно държавно училище, също така медицинска застраховка, месечна издръжка за основни разходи, както и участие в семинари по програмата. Не се покриват  разходи за издаване на международен транспорт,  разходи за свръхбагаж, за комуникации, за медицински състояния, възникнали преди старта на програмата както и зъболекарска грижа, други лични разходи извън месечната издръжка.

Повече за програма YES

Обменната програма за ученици Кенеди-Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 г. като отговор на събитията от 11 септември 2001 г. Програмата предоставя стипендии на гимназисти от страни със значим процент мюсюлманско население, които да прекарат една академична година в САЩ. Учениците живеят в приемно семейство, посещават средно училище и се ангажират с дейности, чрез които научават повече за Американското общество и неговите ценности. Същевременно те са и посланици на собствената си култура, споделяйки българския език и традиции сред американската общност.

Програмата се реализира в България от 2009 година и досега 92 ученика са преминали успешно през нея.

За повече информация посетете сайта на организацията или се свържете с нейни представители на имейл yes@americancouncils.org или телефони 0879930228 и 0877 333 013.

Следете актуална информация и във фейсбук на American councils for international education Bulgaria и YES Bulgaria, както и в инстаграм на American Councils Bulgaria

Comments are closed.