Джеймс Фенимор Купър

Джеймс Фенимор Купър

(1789 – 1851)

През септември се навършват 221 години от рождението на първия голям американски писател на приключенски романи – Джеймс Фенимор Купър. Той е създателят на архитипа на американския герой – смелият бял мъж от Дивия запад, добре познаващ индианската култура, който води независим, свободен живот близо до природата, чужд на „цивилизацията“, която носят заселниците. Купър е автор на повече от 30 романа, най-известни сред които са „Последният мохикан“, „Прерията“, „Следотърсачът“.

 Джеймс Фенимор Купър е роден на 15 септември 1789 г. в Бърлингтън, Ню Джърси, в семейство на квакери. Баща му, Уилям Купър, е видна обществена личност. Основател е на гр. Купърстаун, Ню Йорк, носещ неговото име. Малкият Джеймс е единадесетото от дванадесет деца. Прекарва детството си в девствените многовековни гори на Америка и отрано развива чувство на любов и уважение към природата, която присъства във всичките му творби. Получава добро образование и постъпва в Йейл, но е изключен от университета за устройване на непочтителни шеги, една от които е да учи магаре да сяда на професорски стол. Купър става моряк и пътува няколко години. Става финансово независим, след смъртта на баща си през 1809 г. Отказва се от моряшкия живот и през 1811 г. се жени за Сузан де Ланси, сред чиито прадеди е един от губернаторите на колонията Ню Йорк.

След женитбата, Купър заживява спокоен уседнал живот в собствената си ферма. Ежедневието на младото семейство е почти идилично. Един ден, когато довършва четенето на роман от английската писателка Джейн Остин, съпругата на Купър го подтиква да напише по-хубав роман. Така започва писателската кариера на един от най-продуктивните американски писатели. Първият роман на Купър, „Предпазливост“ (1820), се приема като имитация на творбите на Джейн Остин и не се радва на голям успех.

Вторият – „Шпионинът“(1821), жъне заслужена слава. В него се разказва за американската война за независимост – тема, изключително интересна за читателската му аудитория. През 1823 г. се появява „Пионерите“. С него започва серията романи, писани в продължени на 20 години, известни под общото заглавие „Истории за Кожения чорап“ (Leatherstocking Tales), в които главен герой е Нати Бъмпо Коженият чорап с индианско име – Ястребово око. Цялата поредица романи за Нати включва още „Ловецът на елени“, „Последният мохикан“, „Следотърсачът“ и „Прерията“, които са многократно филмирани. Прототип на Нати е реална личност – Даниел Бун, един от първите пионери в заселването на Дивия запад.

От 1826 до 1833 г. Купър живее в Европа. Запознава се с Уолтър Скот, от чието творчество е повлиян. От всички европейски страни най-много му допада Италия, а литературните среди в Лондон му се струват отегчителни. През 1833 г. се завръща в Америка. Славата му носи и неприятности. Няколко пъти завежда дела срещу клевети в печата, като спечелва почти всички. С годините Купър става все по-жлъчен и недоволен. Започва да губи приятели, поради нетактичност и липса на благоразумие. Умира на 14 септември 1851 г., един ден преди своя 62-и рожден ден. Съпругата му умира четири месеца след него.

За повече информация, посетете:

http://xroads.virginia.edu/~ug02/COOPER/cooperbiography.html
http://www.online-literature.com/cooperj/
http://bg.wikipedia.org/wiki/

Джеймс Фенимор Купър в нашия on-line каталог

 

Comments are closed.