65 г. от рождението на Джеймс Патерсън

“Basically, I have two speeds…. Hostile or smart-aleck. Your choice.”

Джеймс Патерсън е роден на 22 март 1947 г. в Нюбърг, Ню Йорк. Завършва “Манхатън Колидж” като бакалавър на хуманитарните науки по английски език. Продължава обучението си в магистърска степен в универисет “Вандербилт”. Живее в Палм Бийч Каунти, Флорида, със съпругата и сина си. В началото на 90-те години работи като управляващ директор на рекламната агенция “J. W. Thompson”.

Негови романи са включени в класацията на Publishers Weekly за бестселъри в САЩ.

След големия успех на книгата Завръщането на паяка (Along Came A Spider), напуска работа, за да се отдаде изцяло на писането.
Джеймс Патерсън е един от най-добрите бестселърови автори в света. С първата си книга печели наградата Едгар за най-добър дебютен криминален роман. Публикуван е от Литъл Браун през 1976 г., когато авторът е само на двадесет и седем години. Оттогава той пише над двадесет бестселъра, сред които 9 от поредицата с детектива-психолог Алекс Крос. През 1997 г. Парамаунт Пикчърс снима изключително успешния филм по “Целуни момичетата”, в който ролята на Алекс Крос се изпълнява от Морган Фрийман, а филмът “Розите са червени” излезе по екраните в средата на 2005 г. Правата за филмиране на Меден месец също са купени.

Патерсън е написал също 4 романа за детектива Майкъл Бенет и десет книги, които са в поредицата “Женски клуб “Убийства”. Друг негов типаж, но в по-новите му романи, е Максин Паетро.

Джеймс Патерсън твърди, че иска да бъде “кралят на романите, четящи се на един дъх”. Според почитателите на неговите бързо развиващи се трилъри със стегнати сюжети, той наистина е такъв.

“Издигането на Джеймс Патерсън до № 1 в света на трилъра е най-драматичната история в книгоиздаването на САЩ в последните години” – признава Майкъл Пийч, издателят на Патерсън от “Литъл, Браун и компания”.

Интересен е фактът, че той е първият писател в света, продал 1 млн. копия от произведенията си в дигитален формат.

Джеймс патерсън е един от много популярните американски автори и у нас и голяма част от произведенията му са преведени на български език.

За повече информация може да посетите:

http://www.jamespatterson.com
http://www.amazon.com/James-Patterson/e/B000APZGGS
http://tinyurl.com/6whtg4q

Джеймс Патерсън в нашия on-line каталог на английски и български език

Comments are closed.