Електронни книги

Полезни връзки
Американски празници

Тенеси Уилямс

“Когато толкова много са самотните, невероятно егоистично е да си самотен сам”

Тенеси Уилямс

На 26 март в гр. Колумб, Мисисипи преди 100 години е роден един от най-великите американски драматурзи на ХХ век Томас Ланиър Уилямс III, известен с писателския си псевдоним Тенеси Уилямс. Името “Тенеси” е прякор, с който го наричат състудентите му, заради неговия южняшки акцент и произхода на баща му от щата Тенеси. Той е второто дете в петчленното семейство на продавач на обувки и министерска дъщеря. През 1927 г. печели своята първа литературна популярност – трета награда в национално състезание за есета. През 1929 г. е приет в университета на Мисури, където решава да стане драматург. Тенеси Уилямс има две награди “Пулицър” за драма – “Трамвай желание” през 1948 г. и “Котка върху горещ ламаринен покрив” – 1955 г. “Стъклената менажерия” през 1945 и “Нощта на игуаната” през 1961 г. печелят наградата на Кръга на нюйоркските театрални критици. През 1952 г. “Татуираната роза” получава награда “Тони” за най-добра пиеса. Критиците в жанра твърдят, че Уилямс пише в стил “южна готика”.
Едва ли има любител на седмото изкуство, който да не е чувал за прекрасната екранизация на Елия Казан по “Трамвай желание” с Марлон Брандо в главната мъжка роля. Бланш Дюбоа е, безспорно, най-прочутият персонаж в цялото творчество на Тенеси Уилямс (“Бланш – това съм аз” – често казва той). Своеобразно признание за приноса на автора в киното е поканата през 1976 г. да оглави журито на кинофестивала в Кан. Филмографията на писателя в imbd.com се състои от 74 заглавия, сред които е и шедьовърът “Котка върху горещ ламаринен покрив” (1958).
Авторът на над 25 драми, дузина къси пиеси и сценарии, новели, разкази и повече от 100 поеми и една автобиография – Тенеси Уилямс, умира на 25 февр. 1983 г. в Ню Йорк.
За него Елиа Казан казва: “Всичко в неговия живот е в пиесите му и всичко от пиесите му е в неговия живот”.

 За повече информация може да посетите:

http://www.imagi-nation.com/moonstruck/clsc9.htm
http://www.pbs.org/wnet/americanmasters/episodes/tennessee-williams/about-tennessee-williams/737/
http://kirjasto.sci.fi/williams.htm

Уилямс Тенеси в нашия on-line каталог на английски и български език

Споделете