Електронни книги

Полезни връзки
Американски празници

МАРАТОН НА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА’ 2021

I am I. And I won’t subordinate my taste to the unanimous judgment of mankind.

Аз искам да остана верен на себе си и не желая да подчинявам вкусовете си дори на единодушната присъда на цялото човечество.

(„Мартин Идън”)

Преди 140 г., на 12 януари 1876 г. в Сан Франсиско, Калифорния, САЩ, се ражда един от корифеите на американската литература – Джек Лондон. Няма представител на човечеството, който да не е чувал това име и да не е чел негови произведения, емблематични за световното литературното творчество – Морският вълкБелия зъбДивото зовеМартин ИдънЛунната долинаБелю Пушилката над 50 книги и около двеста разказа, в които увлекателно се описва силата на природата и борбата за оцеляване в трудни условия.
По случай годишнината от рождението на автора, представяме неговата личност, чрез неговите мисли, обвити в цитати от произведенията му:
„Животът достига връхната си точка, когато осъществява в най-пълен размер онова, за което е предназначен.”
***
„Никой не може да насилва своята природа, без тя да си отмъсти.”
***
„Не живея заради това, което светът мисли за мене, а заради това, което аз мисля за себе си.”
***
„Животът не е въпрос на това да имаш хубави карти, а понякога на това да изиграеш лошите карти добре.“ 
***
„Кокалът, подхвърлен на кучето, не е милосърдие. Милосърдие е, ако споделите кокала с кучето, когато сте гладни колкото него.”
***
„Знаете ли, че единствената цена, която животът има, е цената, която той сам си придава? Разбира се, и тази цена е преувеличена, тъй като животът е по необходимост пристрастен към себе си.”
***
„Човекът с тояга е законодател, господар, комуто трябва да се покоряваш, макар и да не е необходимо да търсиш неговата обич.”
***
„Ограниченият ум забелязва ограничеността само в другите.”
***
„Предпочитам да съм пепел пред прах. Предпочитам искрата ми да изгори в ярък пламък, вместо да бъде задушена от гниене. Предпочитам да бъда великолепен метеор, всеки мой атом прекрасен блясък, пред заспала и постоянна планета. Функцията на човека е да живее, не да съществува. Не бива да губя дните си, опитвайки се да ги удължа. Трябва да използвам времето си.“

Заповядайте в Американска читалня при Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна, за да направите своето лично пътешествие сред авторовите послания и да откриете горните цитати от кои произведения са!

london

Джек Лондон в нашия on-line каталог на английски и български език

Споделете