110 г. от рождението на Уолт Дисни (Walt Disney)

“Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай”

Уолт Дисни

През декември се навършват 110 г. от рождението на Уолт Дисни (Walt Disney) -световноизвестен американски аниматор, филмов продуцент, сценарист и режисьор. През 43-годишната си кариера в Холивуд, която допринася за превръщането на киното в средство на модерната култура, Уолт Дисни създава едни от най-обичаните филми в цял свят, както и “най-щастливото място на Земята” – Дисниленд. Пионер и новатор, той и екипът му получават повече от 950 отличия и грамоти от всички нации. Роден в Чикаго на 5 декември 1901 г., Уолтър Елияс Дисни е едно от петте деца на Елияс и Флора Кол Дисни. Запалва се по рисуването още в ранна детска възраст и продава картините си на съседските деца. Изучавайки усилено изобразително изкуство и фотография, амбициозният младеж посещава и Академията за изящни изкуства в Чикаго. След края на Първата световна война, Уолт се отправя към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба си. Започва бизнес със своя брат, с когото правят анимационни рекламни клипове.

DisneyПрез 1928 г., пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на Мики Маус. Героят дебютира във филма “Plane crazy”, а централна роля има в първия озвучен филм на Уолт Дисни “Steamboat Willie” (1928). Новият герой бързо се превръща в любимец на публиката. През 1929-а “Уолт Дисни Къмпани” пуска на пазара поредицата “Silly Simphonies”, от която са станалите впоследствие култови герои Плуто и Доналд Дък. На 21 декември 1937 г. се състои и премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното “Снежанка и седемте джуджета”.

През следващите десетилетия се появяват различни екранизации на произведения за деца, които правят Уолт Дисни една от най-значимите фигури в Холивуд. Филми като “Снежанка и седемте джуджета” (1937), “Пинокио” (1940), “Дъмбо” (1941), “Бамби” (1942), “Пепеляшка” (1950), “Алиса в страната на чудесата” (1951), “Питър Пан” (1952), “Спящата красавица” (1959), “101 далматинци” (1961) се превръщат в световна класика и са любими на няколко поколения деца и възрастни. Творчеството на Уолт Дисни се отличава с неудържима фантазия и великолепна пластика на героите, което не е характерно за епохата, в която работи.

През 1955 г. отваря врати проектът – мечта на Дисни, Дисниленд, който през първите си три десетилетия забавлява повече от 250 милиона души, включително президенти и височайши особи от цял свят. Преди смъртта си построява Дисни Уърлд и EPCOT Center върху площ от 70 кв. км. край Орландо, Флорида.

Наред с фантастичните истории за деца, американският аниматор се изявява и в други области. През петдесетте години на ХХ век той пуска серия научнопопулярни филми, които разкриват редица слабо известни факти за природата и животните и акцентират върху изчезването на дивите местообитания на флората и фауната. Тези продукции се радват на много силен интерес сред зрителите и помагат за популяризирането на проблемите на екологията.

По същото време Уолт Дисни започва да снима и игрални филми за деца, като особено успешни са “Островът на съкровищата” (1950 година) по Робърт Луис Стивънсън, “Робин Худ” (1952-ра) и мюзикълът “Мери Попинс” (1964-та).

Името на Уолт Дисни е нарицателно за новаторство, талант и любов към децата. Известен е и като голям филантроп. Дисни е рекордьор по номинации (59) и спечелени награди “Оскар” (26).

Умира на 15 декември 1966 г. в Лос Анджелис. След смъртта му “Уолт Дисни Къмпани” продължава делото на основателя си и все още е водещата марка в холивудската анимация за производтво на любими филмови герои.

За повече забавление и информация, посетете:

http://disney.go.com/guestservices/international
http://disneyworld.disney.go.com/
http://corporate.disney.go.com/
http://disni.dumbum.com/disney/index.html
http://disney.start.bg/

Уолт Дисни в нашия on-line каталог на английски и български език

Comments are closed.