Електронни книги

Полезни връзки
Американски празници

110 г. от рождението на Уолт Дисни (Walt Disney)

“Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай”

Уолт Дисни

През декември се навършват 110 г. от рождението на Уолт Дисни (Walt Disney) –световноизвестен американски аниматор, филмов продуцент, сценарист и режисьор. През 43-годишната си кариера в Холивуд, която допринася за превръщането на киното в средство на модерната култура, Уолт Дисни създава едни от най-обичаните филми в цял свят, както и “най-щастливото място на Земята” – Дисниленд. Пионер и новатор, той и екипът му получават повече от 950 отличия и грамоти от всички нации. Роден в Чикаго на 5 декември 1901 г., Уолтър Елияс Дисни е едно от петте деца на Елияс и Флора Кол Дисни. Запалва се по рисуването още в ранна детска възраст и продава картините си на съседските деца. Изучавайки усилено изобразително изкуство и фотография, амбициозният младеж посещава и Академията за изящни изкуства в Чикаго. След края на Първата световна война, Уолт се отправя към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба си. Започва бизнес със своя брат, с когото правят анимационни рекламни клипове.

Disney

През 1928 г., пътувайки във влака, Уолт създава първата скица на Мики Маус. Героят дебютира във филма “Plane crazy”, а централна роля има в първия озвучен филм на Уолт Дисни “Steamboat Willie” (1928). Новият герой бързо се превръща в любимец на публиката. През 1929-а “Уолт Дисни Къмпани” пуска на пазара поредицата “Silly Simphonies”, от която са станалите впоследствие култови герои Плуто и Доналд Дък. На 21 декември 1937 г. се състои и премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното “Снежанка и седемте джуджета”.

През следващите десетилетия се появяват различни екранизации на произведения за деца, които правят Уолт Дисни една от най-значимите фигури в Холивуд. Филми като “Снежанка и седемте джуджета” (1937), “Пинокио” (1940), “Дъмбо” (1941), “Бамби” (1942), “Пепеляшка” (1950), “Алиса в страната на чудесата” (1951), “Питър Пан” (1952), “Спящата красавица” (1959), “101 далматинци” (1961) се превръщат в световна класика и са любими на няколко поколения деца и възрастни. Творчеството на Уолт Дисни се отличава с неудържима фантазия и великолепна пластика на героите, което не е характерно за епохата, в която работи.

През 1955 г. отваря врати проектът – мечта на Дисни, Дисниленд, който през първите си три десетилетия забавлява повече от 250 милиона души, включително президенти и височайши особи от цял свят. Преди смъртта си построява Дисни Уърлд и EPCOT Center върху площ от 70 кв. км. край Орландо, Флорида.

Наред с фантастичните истории за деца, американският аниматор се изявява и в други области. През петдесетте години на ХХ век той пуска серия научнопопулярни филми, които разкриват редица слабо известни факти за природата и животните и акцентират върху изчезването на дивите местообитания на флората и фауната. Тези продукции се радват на много силен интерес сред зрителите и помагат за популяризирането на проблемите на екологията.

По същото време Уолт Дисни започва да снима и игрални филми за деца, като особено успешни са “Островът на съкровищата” (1950 година) по Робърт Луис Стивънсън, “Робин Худ” (1952-ра) и мюзикълът “Мери Попинс” (1964-та).

Името на Уолт Дисни е нарицателно за новаторство, талант и любов към децата. Известен е и като голям филантроп. Дисни е рекордьор по номинации (59) и спечелени награди “Оскар” (26).

Умира на 15 декември 1966 г. в Лос Анджелис. След смъртта му “Уолт Дисни Къмпани” продължава делото на основателя си и все още е водещата марка в холивудската анимация за производтво на любими филмови герои.

За повече забавление и информация, посетете:

http://disney.go.com/guestservices/international
http://disneyworld.disney.go.com/
http://corporate.disney.go.com/
http://disni.dumbum.com/disney/index.html
http://disney.start.bg/

Уолт Дисни в нашия on-line каталог на английски и български език

Споделете