Електронни книги

Полезни връзки
Американски празници

Ден на президента

Рожденият ден на Джордж Вашингтон става федерален празник през 1880 г. за района на Колумбия, а през 1885 г. – за всички правителствени служби.

Най-ранното честване на рождения ден на Ейбрахам Линкълн е в Бъфало през 1874 г. През 1922 г. се създава Национален възпоменателен комитет за празнуването му.

След 1 ян. 1971 г. честването на двете събития се обединява.

За първи път се прави опит да се празнува Ден на Президента през 1951 г., когато се създава Национален комитет за Деня на Президента, основан от Харолд Стоунбридж Фишър в щата Калифорния. Целта е да се отдаде почит не на конкретен държавник, а на Президентската институция. Първоначалният замисъл е това да се случва на 4 март, официалната дата за встъпване в длъжност на Американския държавен глава. Сенатът решава, че близостта на рождените дни на Вашингтон и Линкълн е основание празниците да се обединят в Ден на президента, който се чества ежегодно в третия понеделник на февруари.

President’s Day

Back in Seventeen ninety-six
Is when this Holiday began
For the birthday of ol`George
At least that was the plan.

Then along came ol`Abe Lincoln

They made the third Monday of the month
To make for a three day weekend
To honor Washington and Lincoln…

(Del “Abe” Jones)

washingtonДжордж Вашингтон е роден на 22 февр. 1732 г.  По това време Америка все още не съществува като самостоятелна държава. Тя е презокеанска принадлежност на Англия. Народът на Америка воюва за своята свобода. През 1775 г. във войната за независимост, Джордж Вашингтон е генерал и предводител на континенталните войски. Председател е на Конституционното събрание, а през 1789 г. е избран за първи президент на САЩ. Негови са думите: “Правителството не е разум, то не е красноречие. Правителството е сила. Като огъня, който е и слуга, и господар.”

Ейбрахам Линкълн е роден на 12 февр. 1809 г. в семейството на фермери, в колиба от одялани стволове с пръстен под, без електричество и осветление. Учи се упорито и става адвокат. На 6 ноем. 1860 г. Ейбрахам Линкълн е избран за 16-ия президент на Америка. Той е държавникът, който подписва Прокламацията за свобода и предлага 13-та Поправка в Конституцията на САЩ, с което се слага край на робството. Негови са думите: “Не искам да бъда нито роб, нито робовладелец. Това е израз на моето разбиране за демокрация.”

За повече информация посетете:

http://www.alphabet-soup.net
http://www.patriotism.org
http://familyinternet.about.com
http://holidays.kaboose.com

Учене и забавление за деца и възрастни:

http://www.alphabet-soup.net/hol/president.html

Споделете