Електронни книги

Полезни връзки
Американски празници

Ден на независимостта на Америка

На 4 юли Съединените американски щати отбелязват националния си празник – Денят на независимостта. На този ден през 1884 г. Франция дарява на Америка “Статуята на свободата”.

На 4 юли 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост на тринадесет британски колонии, с която се създават Съединените американски щати. По този начин се провъзгласява освобождението на американските колонии от властта на британската корона. Оттогава, денят се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и е национален празник на страната. Проектът за декларацията е подготвен от комисия, оглавена от Томас Джеферсън.

На този ден се отбелязват и 126 години от даряването, през 1884 г. от Франция на САЩ на “Статуята на свободата”. Скулптурата е висока 92 метра, с тегло 255 тона и създадена от скулптора Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел.

Съединените американски щати се състоят от три, несвързани помежду си, части. Страната е разделена административно на 50 щата и 1 столичен федерален окръг. Столицата на САЩ е Вашингтон. Населението е над 281 милиона жители. От 1990 г. до 2000 г. нараства с 33 милиона.

Начело на федеративната република стои президент, избиран за четири години, с право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на Конгреса, съставен от Сенат и Палата на представителите. САЩ създава 20% от световната промишлена продукция, осъществява 15% от международната търговия, водач е в разработването и усвояването на най-нови технологии в сферата на науката, техниката и изкуствата.

Първата годишнина от Деня на независимостта на САЩ е отбелязана особено тържествено във Филаделфия /щата Пенсилвания/, където заседава правителството на новата страна. В града бият камбани, звучат оръдейни залпове. Въпреки дългата си история, 4 юли става национален празник едва през 1941 г.

В Деня на независимостта са затворени всички държавни учреждения на САЩ. Националният празник се отбелязва в цялата страна с фойерверки, пикници с традиционното барбекю, чипс и картофена салата.

 За повече информация може да посетите:

https://bg.usembassy.gov/bg/holiday-calendar-bg/independence-day-bg/ 
https://en.wikipedia.org/wiki/Independence_Day_(United_States)
https://www.history.com/topics/holidays/july-4th
http://news.bpost.bg/story-read-5458.php

Споделете