Електронни книги

Полезни връзки
Американски празници

Ден на Мартин Лутър Кинг

Мартин Лутър Кинг (1929-1968) е американски духовник и един от водачите на Движението за граждански права. На 23 август 1963 г. тълпа от над 250 000 души се събира във Вашингтон, окръг Кълъмбия и стига до Капитолия в поход за гарантиране на равни права на всички американци. На този ден, на стъпалата на Мемориала на Линкълн, д-р Кинг произнася реч, по-късно известна като “Имам една мечта”. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности за равни права и свободи. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

“Faith is taking the first step even when you don’t see the whole staircase.”
Martin Luther King, Jr.

martin-luther-kingДен на Мартин Лутър Кинг

Година по-късно, през 1964 г., е приет Закон за гражданските права. Това не е първият американски закон за граждански права, но е най-задълбоченият и най-ефективният от тези закони, който гарантира равни права при жилищното настаняване, безпристрастно изслушване в съда, ползването на обществени сгради и съоръжения, при гласуването и обучението в държавните училища.

През 1964 г. Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир. През 1968 г. е убит, докато ръководи работническа стачка. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004).

Смъртта на Мартин Лутър Кинг не блокира Движението за граждански права. На 20 януари 1986 г., на различни места в цялата страна, е първото официално празнуване на Деня на Мартин Лутър Кинг. Конгресмени и граждани подписват петиция до Президента с искането неговият рожден ден да се обяви за национален празник.

През 1986 г. президентът Роналд Рейгън постановява Денят на Мартин Лутър Кинг да се отбелязва като национален празник всеки трети понеделник от месец януари.

За повече информация посетете:

http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/king2.html
http://www.biography.com/people/martin-luther-king-jr-9365086
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1964/king-bio.html

Мартин Лутър Кинг в нашия on-line каталог на английски и български език

Споделете