22 април – Ден на Земята

Датата 22 Април е избрана за специален ден, посветен на Земята. Ден, в който се замисляме за взаимоотношенията си с планетата – наш дом.

     През настоящата 2010 г. се навършват 40 г. от началото на празнуването на Деня на планетата Земя. За първи път празникът се отбелязва през 1970 г. в САЩ и Канада. Честването се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен.

     Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

     Денят на Земята – 22 април е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

     България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, като се включва през 1993 г. В Международния организационен комитет за честване на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на празника се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

     На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята.

     Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава, всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

За повече информация може да посетите:

http://earthday.net/
http://zemiata.foxtv.bg/earth-day
http://dunavbd.org/upload/Denia%20na%20Zemiata.dochttp://www2.moew.government.bg/dialog/earth_day/earth_day.html

Фотогалерия

Comments are closed.